25 éves szociálpedagógia képzés - degyfk

Maecenas vitae congue augue,
nec volutpat risus.                       Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar
                                 Debreceni Egyetem
 .          .          .         .        .     .

Levelezés       Telefonkönyv       Tárhely       Galéria
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

 
2017. április 26-án, a Szociálpedagógia Tanszék szervezésében került sor a „25 éves a szociálpedagógus képzés” című konferenciára.
 
A plenáris előadások hallgatósága körében nagyszámban voltak jelen határon túli és hazai felsőoktatási intézmények képviselői, szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakmai szervezetek vezetői, munkatársai, valamint korábbi és jelenlegi hallgatóink.
 
A plenáris ülést a konferencia fővédnöke, Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára nyitotta meg „Szociális humán erőforrás fejlesztése” című előadásával, melyben a segítő szakma közelmúltjáról, a szakemberek előtt álló kihívásokról és lehetőségekről, valamint a szociális felsőoktatás szerepéről fogalmazta meg gondolatait.
 
Dr. Gortka-Rákó Erzsébet, a Szociálpedagógia Tanszék vezetője, jubileumi előadásában párhuzamba állította a szociális szolgáltatási rendszer, a szociális felsőoktatás és Karunk szociálpedagógus képzésének elmúlt 25 évben bekövetkezett fejlődését.
 
Dr. Lakner Zoltán, a magyar szociálpedagógiai felsőoktatás meghatározó alakja, a Szociálpolitikai Szemle folyóirat főszerkesztője, szociálpolitikai hagyományainkról, értékeinkről tartott összefoglaló előadást.
 
Dr. Bányai Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem intézetigazgató tanára, a szociális munka egyik legaktuálisabb módszertani kérdéséről, az intenzív családmegtartó szolgáltatásokról tartott színvonalas előadást.
 
A konferencia délutáni programjában két szekcióban folytatódott a munka.
 
Az 1. számú szekcióban a szociálpedagógia elméleti kérdéseivel, valamint a szociálpedagógus képzések előtt álló kivívásokkal kapcsolatban hangzottak el előadások. Ezek között Karunk szociálpedagógus képzéseinek szakfelelősei, Dr. Gortka-Rákó Erzsébet (BA szak) és Dr. Soós Zsolt (MA szak) bemutatták a jelenlegi szociálpedagógia BA szintű képzésünk felépítését, tartalmi elemeit, valamint a 2018-tól az országban egyedülállóként elinduló szociálpedagógia MA képzés főbb hangsúlyait.
 
A 2. számú szekcióban a képzés terepintézményeiként is működő szociális és gyermekvédelmi szolgálatok és hatóság munkájának, feladatainak bemutatására került sor, valamint előadás hangzott el szociálpedagógia szakos hallgatóink Erasmus úton szerzett tapasztalatairól.
 A szakmailag színvonalas, egyben jó hangulatban lezajlott tudományos konferencia méltó ünnepe volt a szociálpedagógus képzés 25 éves jubileumának.

robertkiss
Debreceni Egyetem
H-4032 DEBRECEN, EGYETEM TÉR 1.| TEL.: +36 52 512 900 | E-MAIL: INFO@UNIDEB.HU
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz