RSZK

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

EFOP-3.4.1-15-2015-00005
„Világlétra” projekt a társadalmi kohéziót erősítő roma szakkollégiumi képzés, tehetséggondozás, felzárkóztatás és alkalmazott kutatás fejlesztése a DE GYFK Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban

A projekt rövid összefoglalója >>>
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Újabb tudományos kötet a Lippaiban
A Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban végzett kutatómunka újabb eredménye a 2018. június végén megjelent Cigány-magyar együttélés Zabolán című kötetünk. A szakkollégiumban a hazai pályázati források támogatásával 2015 óta ez a 4. kötetünk, amelyből kettő a hallgatói kutatások eredményeit mutatja be. A jelenlegi tanulmánygyűjtemény kuriózumának tekinthetjük, hogy a terepvezető tanároknak köszönhetően (Kotics József, Kocsis Péter Csaba), egy olyan helyszínen történhetett meg a kutatás, ahol a témában 20-22 évvel ezelőtt már történtek ilyen irányú kutatások.
A kötet Bevezetőjét az alábbiakban közöljük.
18
06
30fotó   video   dokumentum
Lippai Balázs Roma Szakkollégium küldöttsége a Pécsi Egyetem Romológia Tanszékének nemzetközi
konferenciáján
Szakkollégiumunk előadói csapata május 10-12. között a Wlislocki Henrik Roma Szakkollégium és a
PTE Romológia Tanszékének meghívására részt vett a IV. Horizontok és Dialógusok nemzetközi
romológiai konferencián,
18
06
27fotó   video   dokumentum
Magyar Nemzeti Roma Platform
A Magyar Nemzeti Roma Platform soron következő konferenciáját 2018.02.22.-én Püspökladányban tartották.
A konferencián számos szakember vett részt, akiknek a Hajdú-Bihar megyei hátrányos helyzetben élő lakosság felzárkózásának ügyében feladata és felelőssége van.
18
03
07fotó   video   dokumentum
„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe”
Ezzel a címmel rendeztek konferenciát Budapesten az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen, 2018. február 20-án, ahol Hangó Henrietta képviselte a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumot.
18
03
05fotó   video   dokumentum
 
Hallgatói beszámoló
2018. január 20-án a szakkollégiumunk részt vett 13 fővel és 3 oktatóval a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Hallgatói és Alumni találkozóján, Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián.
18
03
01fotó   video   dokumentum
Nagyecsedi kutatás
A szakkollégium 20 hallgatójának lehetősége nyílt részt venni egy 3 napos terepkutatáson, november végén, Nagyecsed térségében. A kutatás menetét Kocsis Péter Csaba, Olvasztóné Balogh Zsuzsanna, Szabó Henriett és Biczó Gábor irányította
18
02
14fotó   video   dokumentum
A DE GYFK Lippai Balázs Roma Szakkollégium felvételt hirdet nappali és levelező tagozatos hallgatók számára.
Szakkollégiumunk célja, hogy összefogja a karunkon és a Debreceni Egyetemen tanuló roma származású, illetve a roma kultúra iránt érdeklődő hallgatókat. Az elmúlt évek munkájának eredményeként sikerült értékteremtő, egymást segítő közeget létrehozni, amely fontos szerepet játszik a roma értelmiségi utánpótlás biztosításában.
17
08
31fotó   video   dokumentum
 
Lezárult a „Hallgatói kutatások támogatása a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban” című programunk
A Nemzeti Tehetségprogram Roma szakkollégiumok támogatása (NTP-SZKOLL-B-M-16) kiírás támogatásával 2016. szeptember 1. és 2017. június 30. között került megvalósításra a „Hallgatói kutatások támogatása a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban (NTP-SZKOLL-B-M-16-0005) című pályázati programunk.
17
07
21fotó   video   dokumentum
 
Május utolsó hétvégéje szakkollégiumunkban
Élményekben és programokban gazdag hétvégéje volt szakkollégistáinknak, amely során az elme mellett a test fejlesztése is szerepet kapott. Egészségfejlesztés, egészségtudatos magatartás órán a hallgatók Olvasztóné Balogh Zsuzsa tanárnő vezetésével a félévben megkezdett feladatokat folytatták.
17
06
02fotó   video   dokumentum
Felhívás
A DE GYFK Lippai Balázs Roma Szakkollégium felvételt hirdet nappali és levelező tagozatos hallgatók számára. Jelentkezési határidő 2017. május 15.. A jelentkezéshez szükséges dokumentumok az alábbi linkeken letölthetőek.
17
05
10fotó   video   dokumentum
 
A közösség erejével
Nagy célokkal, tervekkel és tele lelkesedéssel indultunk el szombat reggel Hajdúdorog városába, hogy a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Teremlabdarúgó tornáján a „lippais” csapat is megméretesse magát. A tornacsarnok keresése és az ezzel járó reggeli izgalmak még inkább csapattá kovácsolták a résztvevőket.
17
02
23fotó   video   dokumentum
2016. november 24-én a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán (DEGYFK) fontos szakmai-tudományos eseményre került sor.
A Lippai Balázs Roma Szakkollégium, ami egyben a Kar tehetségműhelye, megrendezte az Európai Unió és Magyarország támogatásával működtetett 36 hónapos futamidejű „Világlétra” projekt (EFOP-3.4.1-15-2015-00005) nyitókonferenciáját. A projekt a hátrányos helyzetű és roma fiatalok felzárkózását és az ezt megalapozó alkalmazott kutatások fejlesztését célozza. A projekt nem előzmények nélküli, hisz a 2012-2015 között megvalósított „Ötágú síp” komplex program tematikájának továbbfejlesztésére és aktualizálására épül.
16
11
25fotó   video   dokumentum
Lippai Balázs Szakkolégium nyitókonferenciája
A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma szeretettel meghívja Önt 2016. november 24-én, csütörtökön 10 órától megrendezésre kerülő nyitókonferenciájára.   
A konferencia célja, hogy bemutassa a szakkollégium EFOP-3.4.1-15-2015-00005 számú „Világlétra” projekt a társadalmi kohéziót erősítő roma szakkollégiumi képzés, tehetséggondozás, felzárkóztatás és alkalmazott kutatás fejlesztése a DE GYFK Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban elnevezésű programot. A program meghívott előadói a szakkollégiumban tevékeny szakemberek és a testvér-szakkollégiumokból delegált képviselők.  
16
11
23fotó   video   dokumentum
Jelentkezés Roma Szakkolégiumba
2016 Szempember 20.-átol lehet  jelentkezni a Lippai Balázs Szakkollégiumba.
A jelentkezéshez letölthetőek a szükséges dokumentumok.
16
04
08fotó   video   dokumentum
Volt szakkollégistánk előadása egy nemzetközi konferencián
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkársága 2016. július 8-án és 9-én tartotta nemzetközi konferenciáját „Együtt kezdtük, együtt folytatjuk” címmel.
16
07
09fotó   video   dokumentum
Újabb három epizód készült el a szakkollégium „Kik vagyunk… és miért?” című dokumentumfilm sorozatából
Az NTP-RHTP-M-15-0003 – Életutak feltárása és a mentorálás fejlesztése a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban pályázat keretében megvalósult a „Kik vagyunk… és miért?”,  jó példák és esetek a kortárs roma kisebbségi közösségek és hátrányos helyzetű társadalmi csoportok integrációjára dokumentumfilm-sorozat három újabb epizódjának az elkészítése.
16
07
29fotó   video   dokumentum
Kis mentori kézikönyv
A NTP-RHTP-M-15-0003 számú, “Életutak feltárása és a mentorálás fejlesztése a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban” című pályázatunk egyik vállalása volt egy mentori kézikönyv összeállítása, amely a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban végzett mentori tevékenység támogatása érdekében jött létre. A SzövegTárunkban már olvasható a kötet Bevezetése
16
02
12fotó   video   dokumentum
Mentori felkészítés a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban
A Nemzeti Tehetség Program keretei között megvalósuló, NTP-RHTP-M-15-0003 számú, Életutak feltárása és a mentorálás fejlesztése a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban című pályázatunk során megvalósult a mentori felkészítés programelemünk.
16
02
12fotó   video   dokumentum


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz