Mentori felkészítés a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban - RSZK

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:


Mentori felkészítés a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban
A Nemzeti Tehetség Program keretei között megvalósuló, NTP-RHTP-M-15-0003 számú, Életutak feltárása és a mentorálás fejlesztése a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban című pályázatunk során megvalósult a mentori felkészítés programelemünk. A programelem három alkalmat foglalt magában, amely során a jelenlegi mentorok mellett bekapcsolódhattak a végzett hallgatóink, valamit azok a harmadéves hallgatók közül is néhányan, akik érdeklődnek a mentori munka iránt.
A képzési alkalmak során a mentorálás folyamatának részletes ismertetése mellett, hangsúlyosan szerepelt a tudományos munka segítése, kialakítása a szakkollégiumon belül, valamint olyan együttműködő hálózatok létrehozása, amely a társadalmi felelősségvállalás keretei között a középiskolában tanuló, a Kar szakjai iránt érdeklődő fiatalok felkutatását, középiskolai mentorálását teszi lehetővé. A kortárs mentori tevékenység új elem lesz a szakkollégium későbbi munkájában, így ennek módszertani átgondolása mindenképp fontos elem volt.
A képzések során kiemelt hangsúllyal jelent meg, hogy a roma szakkollégiumok társadalmi szerepvállalása túlmutat a szakkollégiumi munkán, hiszen a szakmai tudás bővítése, a tudományos pálya támogatása mellett fontos társadalmi felelőssége is van: a hátrányos- és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok számára az értelmiséggé válás folyamatának segítése, a társadalmi mobilizáció támogatása.
Szintén fontos elem volt, hogy a mentorok közötti tapasztalatcsere is megtörtént, amely sajátos módszertan alkalmazását kívánta meg.
A program sikeres megvalósítását a résztvevők egyöntetű véleménye tükrözi, akik szerint az eddigi munkájuk tapasztalatai mellett, új tartalmi elemeket sajátítottak el, erősödött a tevékenységükben a rendszerszemlélet, amely a későbbi munkát teheti még eredményesebbé.
16
02
01

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz