Nemzeti tehetség program - RSZK

Tartalomhoz ugrás

Főmenü: 
Lezárult a „Hallgatói kutatások támogatása a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban” című programunk
 
A Nemzeti Tehetségprogram Roma szakkollégiumok támogatása (NTP-SZKOLL-B-M-16) kiírás támogatásával 2016. szeptember 1. és 2017. június 30. között került megvalósításra a „Hallgatói kutatások támogatása a Lippai Balázs Roma Szakkollégiumban (NTP-SZKOLL-B-M-16-0005) című pályázati programunk.
A program alapvető célkitűzése volt, hogy a szakkollégiumi tagságból, a terepkutatás iránt érdeklődő hallgatók kiscsoportos fejlesztése megtörténjen. E cél elérése érdekében kiscsoportos foglalkozások keretein belül 15 fő részére terveztünk kutatásmódszertani képzést, 3x 5 fős csoportokban, 5x3 órás időtartamban. A programba a tervezett 15 fő helyett végül 19 fő jelentkezett. A módszertani ismeretek átadása elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt tartalmazott. Hallgatóink Szlovákiában Rimaszécsen és Tornalján vettek részt terepgyakorlaton, ahol a helyi szegregátum fizikai, társadalmi jellemzőit tudták tanulmányozni, valamint a módszertani képzéshez kapcsolódóan az adatközlőkkel történő kapcsolatteremtést, interjútechnikát gyakorolhatták.
 
A projekt célja, hogy hallgatóink kutatási kompetenciái, ezen belül is az interjúkészítés, mint kvalitatív információszerzés technikája kialakuljon, képesek legyenek önállóan, strukturált formában interjúkat készíteni. Így a program során feladatuk volt, hogy olyan interjúalanyokat kutassanak fel, akik saját életútjuk elbeszélését vállalták. A program célja, hogy minél többen sikeres interjút készítsenek és ennek feldolgozása után publikációra is előkészítsék az interjúkat. Ezt a célt a 19 hallgatóból 12 tudta sikeresen teljesíteni, amely kiemelkedőnek tekinthető. A kutatási programhoz szorosan kapcsolódott a Szatmárnémetiben megszervezett workshop, ahol a kutatások részeredményei kerültek bemutatásra. A programnak a Babes-Bolyai Tudományegyetem - Pszichológia és Neveléstudományok Kar Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozat adott helyszínt, így lehetőség nyílt ott tanuló hallgatók bevonására is. A kutatás eredményeit Hajdúböszörményben egy műhelykonferencia keretei között mutatták be a hallgatók. A hallgatói kutatási eredményeket az „Emberek, mint mi” kötetünkben adtuk közre, ez az első olyan produktum, amely a hallgatói eredményeket publikálja.
 
A hallgatók elhelyezkedését, társadalmi szerepvállalását erősíti másik létrehozott kötetünk, ennek címe: Segédlet hallgatói portfólió összeállításához. A program során hallgatóink részére eszközbeszerzést is megvalósítottunk, amely lehetőséget teremt arra, hogy a későbbiekben a kutatások vizuális dokumentációja és ezek feldolgozása is megtörténhessen. A program során 6 db szabadidős programot valósítottunk meg.
 
Az egyes programelemekről részletesebb információ ide klikkelve olvasható!


                            
17
07
21

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz